Een mantelzorgwoning biedt een kans om de zorg voor een zieke of oudere naaste naar een hoger niveau te tillen. Bij mantelzorg is het van groot belang dat comfort en veiligheid hoog in het vaandel staan, zowel voor de mantelzorger als de mantelzorgontvanger. Het creëren van een levensbestendige mantelzorgwoning is iets waar veel bij komt kijken. Om een duurzame en waardevolle leefomgeving op te zetten, geven wij je enkele tips. Lees verder voor tips voor het creëren van een levensbestendige mantelzorgwoning.
Een doordachte indeling
Een van de belangrijkste factoren bij het creëren van een mantelzorgwoning is een goed doordachte indeling. Dit houdt in dat de woning voorzieningen moet hebben zoals een drempelvrije toegang, ruime doorgangen en aangepaste badkamers, zodat ouderen of mensen met een beperking zich vrij kunnen bewegen, ook wanneer ze gebruik maken van rolstoelen, speciale douches of andere middelen. Een houten chalet is bijvoorbeeld een geschikte permanente woning voor mantelzorg, zo lang er goed rekening wordt gehouden met een functionele indeling.
Flexibiliteit in de inrichting
De behoeften van een bewoner van de mantelzorgwoning kunnen altijd veranderen, variërend van persoonlijke smaak tot noodzakelijke aanpassingen voor toegankelijkheid en gemak. Daarom is het fijn om veel flexibiliteit in de inrichting van de woning te verwerken. Dit kun je toepassen door bijvoorbeeld de keuze te maken voor het bouwen van een prefab mantelzorgwoning, multifunctionele meubels en een simpele inrichting, zodat je makkelijk kunt inspelen op het veranderen van de voorzieningen en het interieur wanneer daar vraag naar is.
Ook voor de toekomst is flexibiliteit van belang. Je kunt hier denken aan toekomstige plannen, uitbreidingen en aanpassingen. Zelfs wanneer de bewoner bijvoorbeeld niet meer in de mantelzorgwoning woont, kun je deze woning een nieuwe functie geven en het eenvoudig herinrichten.
Psychosociale aspecten
Houd goed rekening met de psychosociale aspecten die komen kijken bij het wonen in een mantelzorgwoning. Enkele aspecten waar je aan kunt denken, zijn het waarborgen van de autonomie en privacy van de zieke of oudere evenals de mantelzorger, gemeenschapsbetrokkenheid en sociale interactie. De bewoner wil bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben om hun sociale relaties te onderhouden, maar ook terug te trekken in hun eigen plek wanneer ze maar willen. Daarentegen is het mogelijk dat de mantelzorgwoning zich op het terrein van de de mantelzorger bevindt en ook ruimte wil creëren tussen degene die zorg ontvangt en degene die zorg verleent.
Eco-House: verschillende groottes mantelzorgwoningen
Wil je een mantelzorgwoning creëren die voldoet aan alle wensen en behoeftes van de toekomstige bewoner? Bij Eco-House bouwen wij veelzijdige eco houses die in te zetten zijn als mantelzorgwoning, van compact tot ruim. Zo heb je de keuze uit meer dan 6 modellen, waaronder de Tiny-Eco, Chalet Amsterdam of Chalet Hanoi. Bekijk onze website om meer te leren over de verschillende kenmerken van deze modellen.
Neem contact op voor meer informatie
Heb je onze levensbestendige woning tips doorgenomen om een veilige en waardevolle mantelzorgwoning te creëren voor je naaste? Dan zit je wellicht de bouw of verbouwing van een mantelzorgwoning te overwegen, zodat de bewoner met veel comfort tijd kan doorbrengen in deze ruimte. De kwaliteit van leven is namelijk voor velen van groot belang, ook wanneer het gaat om een woonoplossing die voldoet aan alle behoeften.
Meer weten over het inzetten van een eco house voor mantelzorg? Neem gerust contact op door gebruik te maken van het contactformulier of stuur een e-mail naar info@eco-house.nl. Ook is het mogelijk om ons telefonisch te bereiken via 088-2103000.